PURE MARINE COLLAGEN

KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN


KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN

BERAT SATU PEK = 100 GRAM (BOLEH GUNA SELAMA SEBULAN)

1 PEKET : RM 20.00 TERMASUK POSLAJU KE SEMENANJUNG 

HARGA 2 PEKET KE ATAS ?
SMS UNTUK BEST PRICE

hubungi ummi syifa : 019-3161876  

Eucheuma adalah sejenis spesis rumpai laut yang tumbuh liar dalam kelompok yang banyak terutamanya di Negeri Sabah. Kualiti rumpai laut dari perairan Semporna Sabah diiktiraf merupakan rumpai laut yang ke 4 terbaik di dunia.Ianya boleh didapati tumbuh dalam air yang tenang atau dalam medium air yang bergerak perlahan. 

Kajian saintifik menunjukkan Eucheuma mengandungi bahan berguna yang boleh digunakan dalam proses bio-kimia dan bio-teknologi. Carrageenan, adalah produk yang diperolehi dari rumpai laut yang banyak digunakan oleh pelbagai industri seperti farmasi, kosmetik, kilang penapisan, pengawetan dan juga dalam industri pembuatan bahan letupan dan peluru. Kultur rumpai laut telah menjadi satu bidang yang diminati oleh pelbagai agensi kerajaan terutamanya Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia.

Eucheuma Cottoni dan Eucheuma Spinosum adalah dua spesis rumpai laut yang lazim ditanam pada masa kini. Perbezaan di antara kedua-dua spesis ini ialah Eucheuma Spinosum mempunyai dahan yang seakan-akan berduri manakala Eucheuma Cottoni tidak.


NAMA LAIN BAGI RUMPAI LAUT ASLI :

1. SEAWEED (ENGLISH)
2. SEA-BIRD NEST @ SARANG BURUNG LAUT
3. ECHUEMA (NAMA SAINTIFIK)
4. PURE MARINE COLLAGE @ KOLAGEN ASLI @ IBU KOLAGEN (NAMA POPULAR)

SIFAT SEMULAJADI RUMPAI LAUT / PURE MARINE COLLAGEN (PMC)

Kaya dengan omega-3 yang akan membuat kulit kenyal dan kencang.

Iodine yang terdapat didalamnya dikatakan mampu memperbaiki fungsi kalenjar thyroid sekaligus mencegah penyakit seperti Goitre (kalenjar thyroid membengkak).

Mengencangkan dan melicinkan kulit.

Mampu merendahkan kadar acidic dalam makanan yang diambil, justeru sesuai dimakan bersama nasi dan lauk-pauk berprotein yang mana kedua-duanya bersifat acidic.  Contohnya makanan yang menggunakan konsep ini adalah Onigiri dan Sushi.

Kenapa sifat alkaline dalam rumpai laut  itu tinggi? Antaranya adalah disebabkan kehadiran mineral yang tinggi dan pelbagai didalamnya, mencukupi untuk keperluan manusia.  Tambahan, Rumpai Laut adalah antara tumbuhan yang mempunyai banyak mineral didalamnya jika dibandingkan dengan sayur daratan yang lain.  Antaranya ialah kalsium, kalium, zat, besi, magnesium, iodine, dan zink.

Kaya dengan sera, meskipun struktur komposisinya tidak sama dengan tumbuhan/sayur darat.  Ini secara langsung mampu mengawal paras gula dalam darah si pemakannya.

Bersifat anti-mutagen dan anti-oksidan, justeru mampu merendahkan kadar kolestrol dan mencegah kedatangan penyakit seperti kanser dan penyakit jantung.

Beberapa jenis rumpai laut bertindak sebagai agen detox.  Terdapat komponen didalamnya yang mampu bergabung dengan metal toksik dalam sistem pencernaa kita, lalu dinyahkan secara semulajadi melalui najis.

Ekstrak rumpai laut (Fucoidan) juga digunakan dalam penghasilan pil diet.  Pil diet tersebut mampu membuatkan kita rasa cepat kenyang apabila makan dengan sedikit.

Mula diperkatakan dalam dunia kesihatan sejak beberapa puluh tahun yang lalu, sedangkan ia sudah menjadi sebahagian diet orang Timur, terutama yang menetap dipinggir pantai sejak berzaman lagi.

TANPA BAHAN PENGAWET 100% DARI BAHAN SEMULAJADI KHASIAT PURE MARINE COLLAGEN:

Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.

Menguatkan tulang dan sendi.

Meningkatkan sel rawan dan otot.

Merawat penyakit gaut.

Mencegah kanser

Menurunkan tekanan darah tinggi.

Merawat Gastrik.

Anti bakteria / kulat.

Merawat Anemia.

Menurunkan kolestrol dalam tubuh.

Menyerap lebihan garam dalam tubuh(lumpuh).

Melicin dan menegangkan kulit serta payu dara (anti penuaan).

Memulihara sel-sel kulit mati (jerawat).

Menpercepatkan penyembuhan luka.

Menstabilkan kandungan gula dalam darah(kencing manis).

Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas.

Memberi Kekenyangan(diet).

Melancarkan sistem metabolisme.

Memulihara usus kecil.(Sembelit)


KHASIAT RUMPAI LAUT / PURE MARINE COLLAGEN (PMC)  Untuk 100 Gram:-

10x ganda tinggi daripada sirip yu (satu mangkuk kecil RM300)

Khasiatnya sama dengan sarang burung layang-layang (RM400 hingga ribuan ringgit)

24% kolagen ni bersamaan dengan dua (2) keping sarang burung layang-layang

Tahan sehingga 3-4 week.



PROSES RENDAMAN : KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN

SUDAH SIAP . DIHIDANG BERSAMA SOYA  : KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN

CARA MEMASAK :
  1. Basuh collagen 5 atau 6 kali.
  2. Toskan, lepas tu rendam dalam air sampai tenggelam.
  3. Lepas 2 atau 3 jam, tukar air rendaman dan basuh collagen sekali lagi.
  4. Rendam lagi sekali sampai dia dah kembang dan biarkan semalaman.
  5. Rebus dengan api yang kecil sebab takut nanti akan hangit.
  6. Air yang digunakan untuk merebus adalah 3 litter untuk setiap 100 gram.
  7. Lepas collagen dah tidak berketul², sejukkan dahulu, lepas itu bolehlah disaring untuk membuang sisa² yang tidak diingini dan boleh dipicit-picit untuk mendapatkan hasil yang lebih halus.
  8. Setelah sejuk bolehlah disimpan ke dalam bekas tupperware atau apa² sahaja bekas ke dalam peti sejuk.  Makan 2x sehari, 2-3 sudu untuk setiap pengambilan, collagen ini mempunyai bau dan rasa laut sedikit.. So kalau tidak tahan bolehlah dibancuh dengan air oren/sirap atau sunquick untuk mengurangkan rasa laut dan sedap bila diminum.Boleh juga diminum dengan air laici atau sebarang jus untuk keselesaan sendiri.
Setiap 100gram boleh tahan untuk 1 bulan pemakanan (untuk sorang pengguna).
Collagen ini boleh juga digunakan sebagai masker.
Collagen ini tahan lama sebab ianya ANTI BACTERIA.

WAKTU MAKAN :

Waktu yang sesuai memakan PMC ini adalah 2x dalam sehari iaitu sebelum sarapan ketika perut kita masih kosong dan sebelum waktu tidur.

CARA MEMBUAT MASKER :
  1. Cuci muka 2-3 kali supaya pori² di muka terbuka luas
  2. Sapu rata gumpalan kolagen tadi di muka (sangat bagus dibuat setiap hari)
  3. Biarkan lebih kurang 15 minit atau boleh juga dibiarkan semalaman sebelum dicuci
  4. Bilas dengan air suam kuku untuk medapatkan penghasilan yang baik.

SIAPA BOLEH MAKAN

Wanita dan Lelaki

Ibu mengandung - kulit bayi jadi cantik, putih dan halus (utk kandungan 4-6 bulan ke atas sahaja)

Ibu menyusui bayi boleh makan tiada masalah, collagen ini tinggi mineral, hampir menyamai susu ibu

Wanita selepas bersalin/berpantang tidak digalakkan makan rumpai laut hingga selepas 3 bulan kerana ia bersifat sejuk.

Ibu rasa bertenaga dan tak mudah letih

Kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...